Berglaren State - Gemert, Engelman Architecten

Berglaren State

2021, Gemert

Na twee projecten in Asten benaderde zorgorganisatie ORO Engelman Architecten voor een nieuw project in Gemert. Berglaren State biedt ruimte aan 3 woongroepen voor in totaal 24 cliënten met gezamenlijke ruimten, slaapkamers met eigen sanitair en royale buitenruimtes. Daarnaast zijn er 6 mini-appartementen voor meer zelfstandige cliënten. Het ingetogen metselwerk aan de buitenzijde doet niet vermoeden hoe speciaal het gebouw aan de binnenzijde eigenlijk is.

Zorgvisie centraal

Het programma van eisen werd zorgvuldig opgesteld door familieleden van bewoners en zorgmedewerkers, in samenwerking met de manager vastgoed en projectleider binnen ORO. Op basis van deze eisen gaf Engelman Architecten vorm aan de zorgvisie van Berglaren State, en zetten we de functies van de ruimten af tegen de behoeften van bewoners. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van prikkels in de gezamenlijke ruimtes, zodat de (zwaardere) doelgroep hier ook met plezier gebruik van kan maken. Daarnaast benaderden we dagbesteding als een sociale activiteit. Met een heuse ‘wasbar’ bijvoorbeeld, waar de was doen een gezellige bezigheid wordt.

Uitpakken met CLT

Zoals gezegd ontdek je de bijzonderheid van Berglaren State pas bij binnenkomst. We gebruikten namelijk de bouwmethode CLT, wat staat voor Cross Laminated Timber oftewel kruislaaghout. Een duurzaam alternatief voor beton en staal. Hout slaat namelijk CO2 op, heeft de laagste CO2 footprint van alle traditionele bouwmaterialen en is minstens zo veilig. De methode vergt veel op technisch vlak. Iets wat helemaal in het straatje van Engelman Architecten past. Omdat we uitdagingen sowieso nooit uit de weg gaan. Maar ook vanwege onze ervaring met verregaande detaillering in villabouw en eerdere toepassing van CLT in Voetbalcomplex DFO’20. Dat alles gaf ORO voldoende vertrouwen om de sprong te wagen en voor een wat minder conventionele route te kiezen.

Flexibel en toekomstbestendig

Dat we zo dicht mogelijk bij de bouwmethodiek bleven is ook terug te zien in het interieur. De houten constructie geeft karakter aan de ruimtes. Het casco is zodanig opgezet dat transformatie in de toekomst mogelijk blijft. Van twee studio’s is bijvoorbeeld een appartement te maken. En de plattegrond van de woongroepen is flexibel zodat hier zelfstandige units gerealiseerd kunnen worden. Tot slot kan de houtconstructie aan het einde van de levensduur van het gebouw gewoon uit elkaar gehaald worden, en elders weer opgebouwd. Toekomstbestendiger kunnen we het niet maken!

Lees ook over onze andere projecten voor ORO: Groepswoning Wilhelminastraat en Het Liender.

In ontwerpWonenZorg
  alle projecten